Wat is het belang van lagen in een voedselbos?

Een voedselbos bestaat uit verschillende lagen waarbij de planten uit de verschillende lagen elkaar ondersteunen en samen bijdragen aan een divers en veerkrachtig ecosysteem. Vaak wordt gesproken over de 7 lagen van het voedselbos, maar er zijn geen vaste regels over de lagen. Wat duidelijk is, is dat een voedselbos uit ten minste 3 lagen bestaat en 1 laag bestaat uit hoge bomen. Wij onderscheiden de volgende lagen die elk voedsel produceren voor mensen en dieren: 

  • Kroonlaag: Bomen met hoge kruinen (meer dan 6 meter) vormen de hoogste laag in het voedselbos. Deze bestaat uit fruit- en notenbomen die dienen als beschutting voor de onderste lagen, een heleboel koolstof binden en voedsel produceren voor de mens en dieren. Voorbeelden van notenbomen zijn kastanjes en walnoten, maar denk ook aan hoge perenbomen. 
  • Tussenlaag: Daaronder is een tussenlaag (3 tot 6 meter) met lagere bomen en hoge struiken. Denk aan klassiek fruit als appels waarvan lager blijvende dwerg-varianten bestaan, maar ook aan bijzonder fruit zoals kweeperen, vlieren, olijfwilgen en krentenboompjes.  
  • Struiklaag: Lagere struiken (1,5 tot 3 meter), met name bessen, die beschutting bieden aan de kruidlaag. We zijn allemaal bekend met frambozen, aalbessen en blauwe bessen, maar hier groeien ook honingbessen.
  • Kruidlaag: Deze laag bestaat voornamelijk uit lage niet-houtige planten zoals mediterrane kruiden en vergeten groenten. Hierbij maken wij onderscheid tussen de hogere kruidachtige planten zoals rozemarijn en de laagblijvende bodembedekkers zoals hondsdraf, die jaarrond de bodem beschermen tegen uitdroging. Daarnaast groeien in deze laag ook planten waarvan de wortels gegeten kunnen worden, zoals pastinaak. Veel van deze planten geven al oogst in het voorjaar voordat de bomen en struiken in blad komen.  
  • Klimlaag: Planten die omhoog klimmen, vaak via de hogere bomen, en daarmee de verschillende lagen aan elkaar verbinden. Denk aan druiven, kiwibessen en schijnaugurken.  

Meer weten? Lees dan onze andere blogs, neem contact met ons op of kijk alvast bij onze producten.

Terug naar blog